Lucie Rullaud

Ik ben communicatie en community verantwoordelijke van de Hoorn. De Hoorn is vijf jaar geleden opgestart door zeven Leuvenaars, onder meer Buur en Boondoggle. Tot voor kort was er maar 1 werknemer, ik ben de tweede. Wij zijn een modern bedrijvencentrum en een evenementenlocatie. Wij organiseren evenementen voor onze werknemers en voor de buurt, om de sociale samenhang te versterken. We organiseren feestjes, barbecues, buurtfeesten, first friday enzovoort. Ons café en restaurant is ook een soort publieke living voor de buurtbewoners en de werknemers in de Vaart.

Wij zijn ook maatschappelijk bezig met de partners, zoals met de stad rond Vaartopia, met projectontwikkelaars rond de Sluisbuurt en Vaartkom, met OPEK en de bedrijven rond de Vaartkom. De Hoorn wil groeien, er komt een aanbouw in een fase 2 met meer ruimtes voor bedrijven en vergaderzalen voor Leuvenaars. We focussen vooral op creatieve bedrijven. Er komt ook een residentie voor korte en semi-korte verblijven.

Ik heb mijn thesis over de Vaartkom geschreven. Ik vind het een boeiende plek, met veel geschiedenis, zoals de brouwerij, de bottelarij. Er is echter ook veel weggehaald. Het voelt soms aan dat de eigenheid van de site – de gebouwen en het informele leven – strijd moet voeren tegen de projectontwikkelaars. Veel oude gebouwen zijn met de grond gelijk gemaakt om dure woningen te plaatsen. Al is er nog potentieel in de Stokerij, de silo, waar de Chinezen gaan zitten, de Molens van Orshoven, de Manhattan Studio’s. De stad is zich bewust van het spanningsveld vandaag, maar heeft niet altijd de middelen om zaken aan te pakken. Veel projectontwikkelaars hebben die middelen wel. In mijn persoonlijke projecten werk ik daar aan. Ik heb een Vzw Straatbeeld, waarmee wij via kunst in de openbare ruimte de ruimte terug een beetje opeisen voor kunst en voor de mensen. Zo realiseerden we een street art werk met Bisser bijvoorbeeld.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s