Karel

Ik ben actief in het buurtcomité van Wilsele en ik hecht veel belang aan participatie, het betrekken van de buurt. Wilsele dorp huisvest 2000 families. Mensen werken in Wilsele vooral bij dokters, banken en kinesisten. Veel mensen nemen de fiets en gaan in Brussel werken. Overdag is het vaak leeg in Wilsele, behalve enkele kuisvrouwen. Dat maakt het een beetje een slaapdorp. In het weekend is dat beter, dan heb je de scoutsgroep die activiteiten organiseert. Maar toch gaan mensen eerder buiten het dorp, de stad in of naar andere plekken.  Het is echter erg geïsoleerd. We willen het beter maken, maar het heeft tijd nodig. Elke maand organiseren we een dorpscafé om in de buurt samen te komen en iets te drinken. We organiseren ook nieuwjaarsrecepties, vuurkorven in het park, in september organiseren we een voetbalmatch.

We willen graag een Sint Martinuscentrum maken, omdat mensen toch moeite hebben om naar de Vaartkom af te zakken. We willen andere gebruiken van de kerk voorstellen om dat te doen, bijvoorbeeld yogalessen geven, of scoutsactiviteiten organiseren of gemeenschapstuintjes in de tuin van de parochie. We hebben te weinig plaats om dingen te organiseren. Bijvoorbeeld in het Opek kost het huren van ruimtes veel geld. Ook het wonen in Wilsele is duur geworden en er zijn weinig winkels over. Het is hier fijn leven, maar het is hard afgegrensd. We vinden wel dat de Vaart zich mooi ontwikkeld: Opek, de Hoorn en de Smidse. Maar het is er allemaal erg duur en niet zo sociaal en inclusief. Het is tegelijk goed, want anders waren er mooie gebouwen verdwenen. Marie Thumas vind ik heel erg mooi. Er is zelfs een tuin-initiatief op het dak. Een heel goed initiatief ook vind ik de open gym onder de brug. Dat is door de jongeren georganiseerd. Daarom hoop ik dat er meer open plekken overblijven in de Vaartkom. Wij werken nu aan het project zorgzame buurt, om mensen die meer zorgen nodig hebben te verbinden met dokters, kine enzovoort. Daarom vind ik het ook wel goed dat ze in de Vaart-site verschillende woontypes combineren: studenten, sociale woonwijk, middenklasse en upperclass.

De groene connectie die jullie voor jullie zien is fantastisch. Het is moeilijk, maar je moet het proberen. Wij hebben dit soort wegen nodig. Dat zou onze verbinding met elkaar en met de stad verbeteren. Wij vinden dat de Keizersberg van ons is. 30 jaar geleden, voor de weg er kwam konden we naar Keizersberg wandelen. Ik droom van een uitkijkplatform met trappen naast het Mariabeeld om naar beneden te kijken. Dat zou een attractieve plek worden voor de stad, als alternatief voor wat het kasteel vroeger was.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s